Mi az a visszafordított medence és mi okozza?

author
2 minutes, 38 seconds Read

A visszafordított medence (vagy medencei torsió) egy állapot, amikor a ló medencéje elcsavarodik, és ezzel akadályozza a vér- és oxigénellátást a ló hátsó lábaiban. Ez egy súlyos és életveszélyes állapot, amelyet azonnal kezelni kell.

Az okok közé tartozhatnak a ló hirtelen és heves mozgásai, a túlzott étkezés vagy italozás, valamint az olyan anatómiai problémák, mint például a hosszú hátú lók vagy azok, akiknek az alsó része erős és széles, de a medence felső része keskenyebb. Azonban a pontos okok nem mindig ismertek, és gyakran több tényező együttes hatása vezet a visszafordított medence kialakulásához.

Az állatorvos azonnali beavatkozása szükséges, amely lehetővé teszi a ló medencéjének visszaállítását az eredeti helyzetébe. A kezelés magában foglalhatja a gyógyszeres kezelést, az ivóvíz korlátozását, a ló békés helyen tartását, valamint a speciális mozgatási technikákat és a sebészeti beavatkozásokat.

A kezelési folyamatnak számos lépése van, és ezeknek a lépéseknek az időben történő elvégzése kulcsfontosságú a ló gyógyulásához. Az első lépés az állapot azonosítása, és ha a ló visszafordított medence miatt küzd, akkor azonnal értesíteni kell az állatorvost. Az állatorvos az állapot súlyosságától függően különböző kezelési lehetőségeket javasolhat.

A leggyakrabban alkalmazott kezelési lehetőség az ún. „sokkterápia”, amely magában foglalja a ló lefektetését, és a lábainak magasra emelését, hogy javuljon a vér- és oxigénellátás a lábakban. A ló fájdalmának enyhítése érdekében fájdalomcsillapítókat is adnak neki.

Ha a ló állapota továbbra is romlik, vagy ha más komplikációk merülnek fel, például a szövetek elhalása a lábakban, akkor sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A sebészeti beavatkozás során a ló hasát metszik fel, és az elváltozott szöveteket eltávolítják, hogy javuljon a vér- és oxigénellátás a lábakban.

Fontos megjegyezni, hogy a visszafordított medence súlyos állapot, és a ló életét is fenyegetheti. Ennek elkerülése érdekében a ló gondozóinak gondosan figyelniük kell az állat étrendjére, és biztosítaniuk kell, hogy ne legyen túlzottan telített, különösen a szénhidrátok és az édességek tekintetében. Emellett a ló aktív életmódját is figyelni kell, és el kell kerülni a hirtelen és heves mozgásokat, különösen az étkezés után. Ha a ló érzékeny az állapotra, akkor fontos az állatorvossal együttműködni, hogy megfelelő kezelést és gondozást biztosíthassunk számára.

Similar Posts

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük